Een nieuwe wet die overheidsorganisaties verbiedt om beneden kostprijs te opereren, heeft nauwelijks effect. Vooral gemeenten beroepen zich op ‘het algemeen belang’. In dat geval mogen ze hun economische activiteiten op de oude voet doorzetten.
Uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad (paywall) blijkt dat vooral lokale overheden een wel hele ruime definitie van dat algemene belang hanteren. De voorbeelden zijn legio:
– de gemeente Medemblik rekent lage havengelden om het watertoerisme te bevorderen en de winkelstand te beschermen
– de gemeente Opmeer blijft zelf zwemcursussen geven omdat die een onlosmakelijk deel zouden uitmaken van ‘het integrale aanbod van recreatief zwemmen’ – tot verdriet van de nabijgelegen particuliere zwemschool
– de gemeente Ten Boer is één van de gemeenten die vindt dat verhuur van ruimtes voor feesten en partijen in sportaccomodaties het algemeen belang dient. Want die verhuur helpt de exploitatie van de sportaccomodaties
- de gemeente Weert exploiteert zelf parkeergarages beneden kostprijs om het verkeer en parkeren te regelen
- de provincie Utrecht stelt de foyer en de statenzaal in het provincies gratis ter beschikking aan niet-commerciële organisaties; alle economische activiteiten van de provincie die voortvloeien uit provinciaal beleid schaart de provincie onder algemeen belang
Gemeente versus lokale ondernemer: wat is eerlijk?
De Wet markt en overheid dreigt zo een wassen neus te worden. Ze was geïnitieerd door het tweede paarse kabinet en werd in 2012 gedeeltelijk van kracht.
De bedoeling was dat overheidsorganisaties niet langer oneerlijk concurreerden met ondernemers. Ze moesten ofwel alle kosten doorbereken ofwel hun activiteiten afstoten. Alleen als activiteiten een algemeen belang dienden, mochten ze op de oude voet verder.
Van die uitzondering maken overheden dus massaal gebruik.
De overgangsperiode van twee jaar, waarin overheden zich konden voorbereiden op het nieuwe regime, is op 1 juli afgelopen. Sinds die datum kunnen ondernemers een klacht indienen bij de Autoriteit Consument en Markt.
Lees ook
Waakhond concurrentie: gemeenten mogen plaatselijke ondernemers niet dwarszitten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl